diumenge, 9 de maig del 2010

Festa per una escola i una societat inclusiva

Aquest dissabte 8 de maig l'esplai Ger va participar en la festa per una escola i una societat inclusiva, que enguany es va realitzar a Ribes. Vam viure noves experiències, vam coneixer nens i nenes de tota la comarca i no vam parar de jugar en tota la tarda!Manifest Esplai
Per a nosaltres, l’esplai compleix una tasca d’educar en valors, a infants, joves i famílies en el temps del lleure, per esdevenir un espai de formació i participació comunitària amb voluntat de transformació i inclusió social. Potser si que aquests valors, com el de participació, respecte a la diversitat, inclusió es poden estudiar en un llibre, però, en els centres d’esplai, els casals i colònies d’estiu, esdevenen una lliçó de quotidianitat de les que no s’obliden i deixen empremta.
És així com volem treballar la inclusió, a través d’un espai de relació i aprenentatge amb unes característiques que ho fan possible:
- Treballem de persona a persona, sense etiquetar
- Eduquem en el Temps lliure, sense obligatorietat
- Creem nous cercles d’amistat
- Som equips flexibles i dinàmics que ens adaptem a les noves necessitats.
Per això volem que l’esplai sigui un reflex de la complexitat social que forma la nostra societat, ja que des de la diversitat podem treballar valors d'una manera autèntica i positiva. Creiem que la inclusió dona resposta a la diversitat, però estem convençuts/des que aporta beneficis per a tothom:
- Aprenem a conèixer, valorar i respectar la diversitat
- Treballem valors i trenquem prejudicis
- Aprenem a conèixer i respectar les pròpies limitacions i les dels altres
- Aprenem a desenvolupar les nostres capacitats i potencialitat
Per tal que això sigui possible, no només s’ha d’adaptar l’activitat a l’infant amb necessitats educatives especials, sinó que cal repensar l’activitat per eliminar les barreres d’aprenentatge i participació que podem estar creant. No son els infants els que s’han d’adaptar a les dinàmiques de l’esplai, sinó que és l’esplai el que s’ha de transformar per donar cabuda a tots els infants. I volem anar més enllà, també en l’equip de monitors s’ha de treballar per la inclusió, així com en tots els àmbits de la societat.
Som conscients que la inclusió no es un procés natural, sinó que requereix: reflexió, esforç, compromís, motivació i imaginació. Creiem que als esplais tenim tots aquests ingredients, però també tenim molts reptes pels quals seguir treballant. Necessitem més formació, per trencar les inseguretats, pors i prejudicis. Necessitem més suport i col•laboració dels ajuntaments per tirar endavant els nostres projectes. I necessitem un treball conjunt, que creï xarxa amb altres entitats, serveis i centres educatius per unir esforços i aprendre mútuament.
Per tant, la inclusió és i requereix d’un procés de transformació social, que lluiti contra les desigualtats i l’exclusió per raons socials, culturals, econòmiques, físiques o psíquiques. Creiem que l'Esplai pot ser una eina molt important per a la transformació social cap a una societat més justa, inclusiva, participativa i compromesa amb les llibertats i drets de les persones.